Afvalscheiding Comenius

Waarom doet het Comenius niet aan afvalscheiding?

Vorig jaar, dat was in oktober 2013, heeft het Comenius onder de leerlingen van 4VWO een prijsvraag uitgeschreven. Het meest duurzame idee zou worden uitgevoerd. De jury twijfelde tussen twee ideeën: er was een groep leerlingen die regenwater wilde opvangen om daarmee de toiletten door te spoelen. Een andere groep wilde in de hal en de aula recyclingbakken plaatsen om het afval van de leerlingen te scheiden. Dat laatste idee werd het beste gevonden.


Toch staan er nog steeds geen recyclingbakken. Doet de school niet aan afvalscheiding? Komt het zijn belofte niet na? Hoe zit dat?

Het Comenius doet zeker wel aan afvalscheiding: in elke ruimte, ook in de klaslokalen, staan grijze bakken om papier te verzamelen. Ook zorgt Verhoog ervoor dat het snoei-afval, het gemaaide gras en het afval dat in de keuken wordt geproduceerd apart als gft wordt verwerkt. Maar al het afval dat de leerlingen produceren, alle blikjes, koffiebekers, chips-zakken, wikkels, broodafval, half opgegeten appels, noem maar op: alles gaat op de grote hoop. Nogmaals: hoe zit dat?

Rauko legt het uit: dit afval wordt niet zomaar gestort, maar gaat naar een gespecialiseerde afvalverwerker: http://www.vanloenenmilieu.nl  (die zit bijna om de hoek). Daar wordt alle metaal en glas er eerst uitgefilterd voor recycling. Van de rest worden zogenoemde ‘Icopower energiepellets’ gemaakt: dat zijn brandstoftabletten die kunnen worden gebruikt als brandstof voor energiecentrales. Het is niet de goedkoopste afvalverwerker: er hangt een prijskaartje aan, maar dat heeft de firma Verhoog er graag voor over.





Dat is duurzaamheid met beleid: in plaats van moeizaam zelf scheiden, wordt het uitbesteed aan de centrale. Die doet het geautomatiseerd, efficiënt en netjes. En dus hebben we die multibakken helemaal niet nodig. Wie duurzaam wil zijn moet slim zijn.


     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten