Postcoderoos

De postcoderoos.

Grote bedrijven kopen groot stroom in en betalen veel minder per kWh. Daarom is het juist voor bezitters van grote daken helemaal niet interessant om panelen te plaatsen: ze verdienen ze toch nooit terug. En dus zijn goedwillende duurzaamheidsliefhebbers een beetje met een paar paneeltjes aan het prutsen op hun eigen kleine daken, terwijl de grote-dak-bezitters al dat potentieel jammerlijk ongebruikt laten.

Het Comenius is ook een groot bedrijf: twee fanatieke leerlingen hebben uitgerekend – (waarvoor dank, ze kunnen het wel!) - dat het Comenius maar liefst 3250 vierkante meter dakoppervlak heeft waarmee zij jaarlijks 487 duizend kWh energie zou kunnen opwekken, voldoende voor 108 gemiddelde huishoudens. Echter: onze school zou er heel veel geld op toeleggen, en dat gaat ze te ver. Begrijpelijk, geef ze eens ongelijk, maar jammer is het wel...

Maar er is nieuws: In het nieuwe energieakkoord van augustus jl beschrijft het kabinet een korting op de energiebelasting. Deze korting geldt voor kleinverbruikers die in coöperatief verband duurzame energie opwekken en die bovendien in de ‘postcoderoos’ rondom de betreffende duurzame-energie-installatie wonen. Dat betekent dat wij, groen-minnende duurzaamheidsliefhebbers, niet meer gebonden zijn aan onze eigen kleine daken, maar groot mogen investeren op de daken van bedrijven in de buurt. Bedrijven die liggen In de postcoderoos om precies te zijn…



Een aantal bedrijven, zoals SolarGreenPoint.nl is hier meteen op ingesprongen en wil alles regelen. Bij voldoende deelname verzorgt het bedrijf de aansluiting van de panelen op het net. Via een eigen meter. Ook zorgen zij voor de benodigde verzekeringen, zijn aansprakelijk, doen het onderhoud en de ledenadministratie. Kortom, als deelnemend particulier hoef je niets te doen. En de school als dak-aanbieder ook niet.

Maar enige nuance is wel op zijn plaats: de postcoderoos klinkt erg leuk, maar is eigenlijk alleen maar beperkend: collega’s en geïnteresseerde ouders uit Kortenhoef, Bussum, Huizen en noem maar op worden allemaal buiten spel gezet. We hadden natuurlijk liever gezien dat gewoon iedereen er aan mee zou mogen doen. Net zoals met winddelen het geval is. Gelukkig zijn veel mensen het niet eens met het huidige akkoord: het laatste woord is er nog niet over gezegd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten