Gadgets met batterijen

Gadgets met batterijen…
Het is de belangrijkste dag van het jaar. Sommigen vinden het leuk, anderen slaan zich er doorheen: de open dag. De beste manier om je er doorheen te slaan is gewoon links en rechts een beetje te helpen. Zo kwam het dat ik ’s ochtends vroeg dozen met pennen en schrijfblokjes stond leeg te schudden in rieten manden: presentjes voor de bezoekers. Dat is traditie: iedereen krijgt een pen die het karakter en de sfeer van de school uitstraalt. Dit jaar een pen met een lampje. Geinig hoor: geef er een tik op en de pen geeft licht. Een bak met honderd van die pennen is helemaal kicken: één grote flikkerende bende.

Twee tellen is dat leuk en daarna? Ik durf te wedden dat meer dan de helft van die pennen binnen twee weken ergens in de vuilnisbak is beland: 1600 lampjes, 1600 elektronische schakelingetjes en 4800 knoopcel-batterijen. Hup naar de vuilverbranding…

Voor een school die duurzaamheid wil uitstralen is dit wel een misser. Ik neem het de persoon die deze pen heeft uitgezocht niet kwalijk. We doen het allemaal. De Lidl, Action, Blokker en de Hema liggen vol goedkope spullen die geen drol kosten, maar o zo leuk zijn om weg te geven. Als kinder-cadeau of relatiegeschenk. Het meeste van dat spul verdwijnt na vijf minuten in de prullenbak. Niet zo erg zolang het wat simpel papier of zelfs plastic is dat gewoon gerecycled wordt. Een beetje lol in je leven moet kunnen, nietwaar? Maar batterijen en elektronica vind ik een brug te ver.

Het was trouwens sowieso een slechte dag voor de duurzaamheid. Het was drukker dan ooit, en dat is natuurlijk prachtig. Maar waarom stond alles tot ver in de omtrek vol auto’s? Die mensen komen toch allemaal uit de buurt? Hebben ze geen fiets?

De open dag is fantastisch verlopen. De organisatie was perfect. Zelfs zó perfect dat we volgens mij volgend jaar energie genoeg overhouden om aandacht te besteden aan het aspect van de duurzaamheid.

Als we (excellente) mandarijnen uitdelen in plaats van milieu-belastende rommel en bezoekers aansporen om niet met de auto te komen kunnen we ons profileren als duurzame school. Bovendien geven we dan een mooie boodschap mee  ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten