van soup naar olie

Nederlands bedrijf kan plastic soup omzetten in dieselolie
Hebben jullie vorige week Boyan Slat gezien bij Jeroen Pauw? Een enthousiaste jongen die op zestien jarige leeftijd het idee kreeg om iets te doen aan de plastic soup in de oceanen. Hij heeft een systeem ontwikkeld dat met behulp van lange slangen het plastic verzamelt en afvoert. Toen Boyan klaar was met vertellen vroeg Jeroen wat ze met al dat plastic moeten doen als ze het uit de oceaan hebben gehaald. ‘Tja’, zei Boyan. ‘Je kunt er bijvoorbeeld brillenkokers van maken’…

Dat schiet lekker op als je 100 miljoen ton plastic hebt. De suggestie van tafelgenoot Gerdi Verbeet zet al helemaal geen zoden aan de Dijk: zij stelde voor om het plastic te gebruiken voor contactlenzen …

Het kan ook anders: plastic is gemaakt van koolwaterstoffen. Met de juiste techniek kan het weer worden omgezet in olie. Een Zwitsers bedrijf met de naam Diesoil heeft het procedé ontwikkeld. Het Nederlands Petrogas uit Gouda gaat de installaties bouwen, die 3000 kilo per uur kunnen verwerken.

Elke kilo plastic levert een liter diesel op. Naar schatting houdt het bedrijf er 40 cent per liter aan over. Oud plastic wordt dus net als oud papier een interessant inzamel-object. Niet alleen voor Boyan Slat, maar voor ons allemaal!

Als je de initiatieven van Duurzaam Comenius een warm hart toedraagt, geef het dan even een like! Zo gepiept en het geeft ons weer een boost!




3 opmerkingen:

  1. Klinkt inderdaad erg goed, zo word de oceaan minder vervuild en er komt meer dieselolie op de markt, wat natuurlijk betekend dat het goedkoper word wanneer er meer van is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt inderdaad erg goed, zo word de oceaan minder vervuild en er komt meer dieselolie op de markt, wat natuurlijk betekend dat het goedkoper word wanneer er meer van is.

    BeantwoordenVerwijderen